Gyermekkori növekedési hormon hiányKinek lehet növekedési hormon hiánya?

Növekedési hormon hiány igazolható az alacsonynövésű gyermekek 1%-nál. Alacsonynövésűnek tekinthető az, akinek testmagassága az életkorának és nemének megfelelőm hármas percentilis érték alatt (a növekedési görbék alsó vonala) van.
Növekedési hormon hiány lehetősége merül fel akkor is, ha az évek során, a testmagassági adatokat ábrázolva a gyermek növekedési görbéje lefelé metszi az előre megrajzolt vonalakat.
Nagyobb a növekedési hormon hiány fennállásának valószínűsége olyan gyermekeknél, akik farfekvéssel születtek, újszülöttkorban mással nem megmagyarázható átmeneti  alacsony vércukorértékeik voltak. Különös figyelmet érdemelnek azok a gyerekek akiknek kórházi ápolást igénylő koponyasérülésük volt. A sérülést követő években különös gondossággal kell követni növekedési ütemüket, mert ebben az időszakban náluk nagyobb valószínűséggel alakul ki növekedési hiány.

Mi tegyünk, ha a növekedési hormon hiány gyanúja merül fel?

A gyermekorvos adhat beutalót olyan gyermekendokrin központba, ahol növekedési hormon kezelés zajlik (Győr, Szombathely, Veszprém, Pécsi, Szegedi. Debreceni Gyermekklinika, Miskolc, Budapesten a Budai Gyermekkórház, az I,. és II. számú Gyermekklinika). A diagnózis felállítása hosszú folyamat. A pontos testmagasság mérést követően előbb az alacsonynövés gyakori okait zárják ki (máj-, vese- pajzsmirigybetegség, felszívódási zavar, kromoszóma rendellenesség (Turner szindróma). A vérvételen kívül kéz röntgen is történik, amiből a csontkort lehet megállapítani. Ha az említett vizsgálatok normális eredményt adnak, és eltelt időszak alatt a gyermek növekedési elmaradásának fokozódása figyelhető meg kerül sor a növekedési hormon hiányt igazoló vizsgálatokra. Növekedési hormon szint egyetlen vérmintából történő meghatározása nem diagnosztikus értékű, a betegség csak ún.. terheléses vizsgálatokkal, egymás utáni többszöri vérvétellel állapítható meg. Növekedési hormon szint meghatározás csak speciális laboratóriumokban történik, az eredményekre sokszor heteket kell várni. Ha ezek a vizsgálatok alacsony növekedési hormon szintet igazolnak, a kezelés megkezdése előtt minden gyermek koponya és agyalapi mirigy MRI (mágneses rezonancia) vizsgálaton kell átessen az agyalapi mirigy esetleges betegségeinek igazolására.

Miből áll a kezelés és meddig tart?

A növekedési hormon injekciós készítmény formájában áll rendelkezésre, amit a szülők az adagoló eszközök segítségével naponta egyszer (az orvosi javaslat szerint este alvás előtt) adnak be a gyermeknek. A kezelést a végmagasság eléréséig, a felnőtt kor határáig kell folytatni. A kezelésben részesülő gyermekek szoros orvosi ellenőrzés alatt állnak, átlagosan három havonta kell kontroll vizsgálaton jelentkezzenek gondozó orvosuknál. A kezelés folyamán rendszeres vérvételek történnek, melyek célja egyrészt a kezelés hatékonyságának megítélése, másrészt az esetlegesen kialakuló következmények korai felismerése. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai meggyőzően bizonyítják, hogy a növekedési hormon adása, arra rászorulók esetében, hatásos és biztonságos kezelési lehetőség a megfelelő felnőttkori magasság elérése érdekében.

Összeállította:
Dr. Luczay Andrea PhD,
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem Budapest II.sz. Gyermekklinika